lauantai 26. helmikuuta 2011

Kisaohjelmien arvostelu

Lähes poikkeuksetta kisojen jälkeen sijoituksista tulee edes jotain valittamista. Mietitään tuomarien arvosteluperusteita ja sijapisteitä ja varsinaisia pisteitä miettiessä jokainen on varmasti mennyt vähän sekaisin. Miksi joukkue, joka on saanut enemmän pisteitä on huonommalla sijalla, kun vähemmän pisteitä saanut joukkue? Mistä sijapisteet tulevat? Kuka päättää, miten vertailussa käy? Miksi juuri tuo joukkue voitti? Tässä postauksessa yritän vähän selventää, että miten tuomarit kisoissa toimivat.

Tuomaristo koostuu täysi-ikäisistä, tuomarikoulutuksen läpäisseistä, vastuuntuntoisiksi ja
rehellisiksi todetuista henkilöistä. Tuomarien lukumäärä on kisoissa oltava aina pariton ja yleisimmin heidän lukumääräksi pyritään muodostamaan 5. Kisaesityksen aikana tuomarit arvostelevat kisaesitykset allaolevalla arvostelukaavakkeella ja antavat joukkueelle joka kohdasta 1-5 tai 1-10 pistettä.


 
Tämän jälkeen lasketaan kultakin tuomarilta yhteen kokonaispisteet, jonka jälkeen tästä pistemäärästä vähennetään mahdolliset vähennykset.



Vähennysten jälkeen lasketaan tuomarikohtaiset sijaluvut, jolloin eniten pisteitä saanut joukkue saa luvun 1, toiseksi eniten luvun 2, kolmanneksi eniten 3 jne. Jos sijoilla 1-3 useampi joukkue on saanut saman pistemäärän, tuomarin on päätettävä itse heidän paremmuusjärjestyksensä ja sijoittaa sijapisteet tämän mukaan.

Tämän jälkeen lasketaan lopullinen tulos, joka lasketaan tuomarikohtaisten sijalukujen keskiarvosta. Jos useampi joukkue saa tässä vaiheessa samat sijapisteet, näitä vertaillaan keskenään ja korkeammalle sijoittuu joukkue, jonka useampi tuomari on arvioinut paremmaksi.

Osalle nämä tiedot olivat varmaan jo ihan tuttuja, mutta kyllä olen itse huomannut että esimerkiksi sijapisteiden laskemisesta on liikkunut vaikka mitä huhuja. Toivottavasti tuli jollekkin edes vähän uutta tietoa tai ainakin vähän muistin virkistystä.

5 kommenttia:

  1. tosi hyvä postaus taas kerran! jatka samaan malliin (:

    VastaaPoista
  2. Hyvä postaus! Tää sun blogis on muutenkin tosi hyvä. Käytkö vilkasemassa meiän blogin saycheer.blogspot.com, jos et oo kattonu koskaa ? :)

    VastaaPoista
  3. Ja voitko liittyy lukijaks ku meki ollaan sun blogis lukijoita ? ;)

    VastaaPoista
  4. Anonyymi - Kiitos!

    Pikkis+Jupsuliini - Kiitoksia, käyn vilkaisemassa ja liityn lukijaksi :)

    VastaaPoista