keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Suomen MM-ohjelmien arvostelua

Päätin tässä aikani kuluksi tarkastella Suomen MM-edusjoukkueiden (cheer, koko joukkueet) ohjelmia hieman tarkemmin ja kirjoittaa hieman omia pohdintojani niistä. 



Timanttien huuto on reipas, siisti ja toimiva. Siihen on hyvin saatu mahtumaan paljon elementtejä ja alku näyttää erittäin lupaavalta, vaikkakin reisipyramidien kuvio on häiritsevästi hiukan epäsymmetrinen. Huudon jälkeen ilmeisesti kaikki eivät kuule laskuja joiden perusteella alkuasento tulisi ottaa, joten kohta näyttää vähän hassulta. Alun hypyt ja koko joukkueen akrobatiaosuus ovat siistejä ja itse yllätyin positiivisesti juoksevasta akrobatiasta - sitä oli selvästi saatu lisää ja siistimmäksi. Pieniä eriaikaisuuksia löytyy edelleen, mutta paljon paremman näköistä kuin esimerkiksi SM-kisoissa. Ensimmäinen stunttisarja - 360-cupiet - on epäpuhdas ja nostot heiluvat pahasti. Jatko stretcheihin ovat kuitenkin siistimmät ja alastulojakin on saatu hyvin muutamassa kuukaudessa parannettua. Viisi x-out baskettia tulevat hyvällä ajoituksella ja ovat hieno saavutus naisten joukkueelta. 2-1-1 menevät hyvin ylös, mutta alastulot ovat eriaikaiset ja olisin ehkä jopa kaivannut tähän pyrtsiin jotain uutta lisää. Seuraavatkin heitto-stunttikohdat ovat onnistuneet, mutta mitään erityisen vaikeaa ei tässäkään nähdä ja olisin toivonut varsinkin stunttikohtaan joitakin variaatioita. 
Kolme reisipyramidia onnistuvat todella ikävän näköisesti vain siten, että keskimmäinen on ylhäällä. Myös kärrynpyöräalastulo näyttää omaan silmääni vähän epämääräiseltä sukellukselta, vaikka onkin kiva että uusia alastuloja kokeillaan nykyään Suomessakin enemmän. Tanssissa oli positiivista se, ettei tällä kertaa nähty ihan sitä tyyliä mitä oululaisilta ollaan nyt useana vuonna peräkkäin nähty. Koreografia ei ehkä ollut kaikkein paras vieläkään, mutta hyvä että ollaan uskallettu kuitenkin omalta mukavuusalueelta pois. Lopun swedish falls-pyramidit ja krusifiksit napsahtavat komeasti paikalteen ja näyttävät siisteiltä. Suorissa heitoissa on vielä jonkin verran tekemistä, mutta niitäkin ollaan ehdottomasti saatu erittäin paljon parempaan suuntaan. 
Lopun etustrech-stunteissa yhdellä ryhmällä vähän silmäänpistävää hakemista, mutta onneksi alastulot sujuvat silti kaikilta ryhmiltä ongelmitta. Loppupyramidit saadaan myös ylös ilman uusia pudotuksia, vaikkakaan ei aivan puhtaasti silti. 
Joukkue on selvästi saanut nostettua huimasti tasoaan joulukuun SM-kilpailuista ja itse yllätyin suuresti siitä, miten paljon siisteyttä ohjelmaan oli saatu. Harmillisten pyramidien tippumisten lisäksi ohjelmassa on vain hieman epäpuhtauksia ja muuten ohjelma näyttää varmalta. Edelleen kaipaan Timanteille kyllä tulevaisuudessa uusia juttuja, sillä ohjelmien taso ei koskaan ole vaikein mahdollisin ja näytettävät taidot ovat aikalailla jo nähtyjä. Toivottavasti jo karsinnoissa nähdäänkin sitten jotain vielä huikeampaa ja kokonaan uusi ohjelman rakenne.



Gorillojenkin huuto alkaa näyttävästi todella korkeilla kerä-x-heitoilla ja erilaisilla pyramideilla. Tahti on reipas ja koreografia näyttää toimivan. Loppuun olisi silti mielestäni saatu lisättyä vielä jotain näyttävämpää, sillä nyt mielestäni huudon lopetus jää vähän tyhjäksi. Itse ohjelma alkaa tuttuun tapaan paikalteen volteilla ja lyhyellä akrobatiaosuudella 2-1-1-pyramidin lisäksi. Kohta näyttää siistiltä, mutta mitään uutta tai erikoista siinä ei nähdä. 360-stuntit ja volttialastulot onnistuvat ja ovat samanaikaiset, lukuunottamatta yhtä ryhmää. Vaihdot 7 vaakaan ovat hyvännäköiset, mutta mielestäni ryhmien määrä on joukkueelle suht vähäinen kun ottaa huomioon, että ICU:n sääntöjen mukaan kilpailijoitakin saa olla enemmän. 
Kierrebig-a -kohdassa yksi puolväli tulee harmillisesti maahan, joten kolmas pyramidi jää nousematta ylös. Jatko tästä swedish fallseihin ja rewind big-a:han on kuitenkin todella näyttävä pienistä epäpuhtauksista huolimatta. Myös tästä seuraavat neljä stretch-lonkkaa ovat alastuloineen suorastaan upeat. Kerä-x heitot ovat tasoiltaan hieman epätasaiset ja olisin odottanut joukkueelta hieman vaikeampia basketteja, kun tähän mennessä on nähty. 
Akrobatiaosuuteen on saatu paljon lisää tavaraa ja kaikki suorituksen menevät ihan nappiin onnistuen hienosti. Taustalla nähdään myös mm. 360 2-1-1! Seuraavat 10 libertyä täyttävät koko suuren kisamaton ja näyttävät, että Gorillat todellakin hallitsevat joukkueena paristunttailun. 
Lopussa nähdään vielä niitä odotettuja vaikeatasoisempia ja korkeita heittoja mm. kierrevolttien ja x-out fullsin kanssa. Ohjelman lopetus on jälleen varman näköinen ja siisti.
Myös Gorillat ovat ehdottomasti kehittyneet viime SM-kisoista, puhumattakaan sitten vuoden -09 MM:stä. Lähivuosien aikana ja uusien valmentajien myötä joukkue on kehittynyt aivan uskomattoman paljon kaikissa eri osa-alueissa ja vaikkeivat Gorillat aivan kärkeen tänä vuonna sijoittunutkaan, niin on kyseessä silti hyvin taitava sekajoukkue. On harmi, ettei joukkueelta nähty tällä kertaa totuttuun tapaan puhdasta ohjelmaa, mutta itse olen ainakin silti tyytyväinen ohjelmaan. Jatkossa ainakin itse odotan Gorilloilta vielä vaikeampia basketteja, uusia pyramidikikkailuja ja vielä nopeampaa koreografiaa.

6 kommenttia:

  1. eiks gorilloilla ollu full up stuntteja niin monta kuin niitä voi olla tolla poikamäärällä? tai kun ne voltit pitää ottaa kahdella koppiin?

    VastaaPoista
  2. Anonyymi - Puhuinkin vaaoista. 24 hengen kisajoukkueella olisi sekasarjassa kivempi nähdä enemmän stuntteja ilmassa.

    VastaaPoista
  3. Mutta vaakastuntit tuli myös tuplina koppiin. Eihän niitäkään voi olla kuin vain seitsemän??? Ja itseasiasssa eturivissä taitaa kopin ottaa joku tyttö?

    VastaaPoista
  4. Kahdeksan kai voi maksimissaan olla jos stunsissa tekee muuta kun vaan liberty-asennon ja kyseessä on siis yhden pohjan nosto.

    VastaaPoista
  5. Timanttien huuto on otettu muuten Ruotsin junnujoukkueelta. http://www.youtube.com/watch?v=pOEeGpMPfgI

    VastaaPoista
  6. Ei voi olla kuin seitsemän stunttia jotka tulee koppiin? Gorilloilla ohjelmassa 13 miestä ja 14 jaettuna kahdella (kun kahden pitää ottaa koppi) on seitsemän. Ja yhdessä siis tyttö ottaa kopin. Hieno stunttisarja oli heillä ja kahdeksaa ei olisi voinut olla.

    VastaaPoista